diumenge, 4 de novembre de 2012

Panellets!

Amb una mica de retard... però ja estan aquí els meus panellets per Tots Sants.


Com és tradició, a Catalunya, es celebra la castanyada, i tots en reunim amb familiars o amics per sopar, i menjar castanyes, moniatos i panellets.

Sabíeu que antigament els panellets els regalaven els padrins als seus fillols, com per Pasqua es dóna la mona? I què rarament es compraven, sinó que s'adquirien en les rifes que s'instal·laven per tot arreu durant el matí del dia de Tots Sants? També era habitual que les pròpies famílies elaboressin els panellets  a casa seva.

Així doncs, com que ara ja no existeixen aquestes fires, us deixo amb la recepta de panellets per poder elaborar-los a casa.


INGREDIENTS (per a la massa):

- 1kg d'ametlla marcona en pols.
- 800g de sucre.
- 200g de patata (bullida amb pell, pelada i aixafada).
- 4 clares d'ou sense batre.
- 4 cullerades petites de vainilla en pols.


PREPARACIÓ:

En una cassola d'acer o de terrissa, barrejar bé tots els ingredients fins a obtenir una massa fina i consistent.
Tots els panellets es fan a partir d'aquesta massa, que anomenarem massapà.


Panellets de pinyó o d'ametlla:

Fer boles petites de massapà.
Mullar els pinyons i les ametlles amb rovell d'ou per poder enganxar-les a les boles de massapà.
Pintar els panellets amb ou batut abans d'enfornar-los.

Panellets de coco:

Calcular la mateixa quantitat de pasta de coco (en volum, no pas en pes) amb la quantitat de massapà que s'utilitzarà per a fer aquests panellets; Barrejar-ho bé, i en fer els panellets, formar piràmides. I arrebossar-ho amb coco.


Per coure:

Untar amb oli la plata d'anar al forn i posar-la al mig del forn a 180ºC durant 8-10 minuts. Enlairar una mica la plata i gratinar.
Els panellets han de ser poc cuits. Només cal que tinguin color per sota i que siguin daurats per sobre.



Aquest tipus de panellet són un clàssic, però també n'hi ha d'altres, on es poden barrejar més textures i sabors. Jo us porto dues propostes.

Panellets de "griotine" i xocolata:

Fer una bola de pasta de panellet, enfonsar-hi la punta del dit, just al mig, de manera que quedi un forat de la mida d'una "griotine". Pintar-ho amb ou batut i enfornar-ho uns 8-10 minuts com la resta de panellets.
Un cop cuits introduir al forat central de cada panellet una "griotine" i acabar de cobrir el panellet amb cobertura de xocolata desfeta al bany maria o al microones.
Deixar prendre la xocolata (es pot posar a la nevera uns minuts fins que s'hagi endurit la xocolata).


Panellets d'albercoc i xocolata:

Fer una bola de pasta de panellet petita, aplanar-la i enfornar-la uns 6-8 minuts.
Tallar un albercoc sec per la meitat sense arribar al final i posar-hi la bola de panellet a dins.
Desfer xocolata de cobertura al bany maria i banyar mig albercoc per la part on hi ha el panellet.
Deixar prendre la xocolata (es pot posar a la nevera uns minuts fins que s'hagi endurit la xocolata).



.mOntse.!

6 comentaris:

  1. tenen molt bona pinta! jo en menjaria tot l'any!

    ResponElimina
  2. Tenen molt bona pinta ^^
    A mi els panelletes no m'agraden gaire... Només m'agraden els de pinyons :P
    hahaha ^^

    ResponElimina
    Respostes
    1. Per ser sincera a mi tampoc és que m'agradin massa especialment... però aquest any em feia il·lusió fer-ne ^^ hahahahaha

      Elimina
  3. Necesito un re-desayuno yaaaaa!! Qué pintaaaaa
    Saludicos!!

    ResponElimina

Aquest blog creix gràcies als vostres comentaris, així que anima't i deixa el teu.
Este blog crece gracias a vuestros comentarios, así que anímate y deja el tuyo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis