diumenge, 6 de gener de 2013

Tortell de Reis

Tal i com marca la tradició, qui es trobi la figureta del rei dins del seu tros de pastís, haurà d'ésser coronat rei, per contra, qui es trobi amb la fava serà l'afortunat de pagar el tortell.

Aquí us deixo el meu tortell d'aquest any, la recepta l'he extreta del blog Webos Fritos on podeu trobar un vídeo de com elaborar-lo pas a pas. Veure fer-ho a la Su sembla tot tan fàcil, que t'animaries a fer qualsevol cosa. La veritat és que difícil no és, però si que té diverses passes a seguir i els temps de llevat es fan interminables (però que millor que mentre un espera, anar de compres o abstreure's per la xarxa... ^^).

Tal y cómo marca la tradición, quien se encuentre la figurita del rey dentro de su trozo de pastel, tendrá que ser coronado rey, por el contrario, quien se encuentre con el haba será el afortunado de pagar el roscón.

Aquí os dejo mi roscón de este año, la receta la he extraído del blog Webos Fritos donde podéis encontrar un vídeo de cómo elaborarlo en paso. Ver hacerlo a Su parece todo tan fácil, que te animarías a hacer cualquier cosa. Bien es verdad que difícil no es, pero si que tiene varios pasos a seguir y los tiempos de levado se hacen interminables (pero que mejor, que mientras uno espera, ir de compras o abstraerse por la red... ^^).


INGREDIENTS

  • Per al sucre glas aromatitzat:
- 120g de sucre glas.
- La pell de mitja llimona.
- La pell de mitja taronja.

  • Per a la massa mare:
- 70g de llet sencera.
- 10g de llevat fresc.
- 1 culleradeta de sucre.
- 130g de farina de força.

INGREDIENTES 
  • Para el azúcar glas aromatizado: 
- 120g de azúcar glas.- La piel de medio limón.
- La piel de media naranja.
  • Para la masa madre:
- 70g de leche entera.
- 10g de levadura fresca.
- 1 cucharadita de azúcar.
- 130g de harina de fuerza.


  • Per a la massa principal:
- 60g de llet sencera.
- 70g de mantega a temperatura ambient.
- 2 ous mitjans.
- 20g de llevat fresc.
- 25g d'aigua de taronger.
- 450g de farina de força tamisada.
- 1 polsim de sal.
- els 120g de sucre glas aromatitzat.

  • Per a la decoració:
- 1 ou batut.
- Sucre humitejat amb unes gotes d'aigua.
- Cireres confitades.
- Taronja confitada.
- Pinyons.
- Nou de macadàmia.


Para la massa principal:
- 60g de leche entera.
- 70g de mantequilla a temperatura ambiente.
- 2 huevos medianos.
- 20g de levadura fresca.
- 25g de agua de azahar.
- 450g de harina de fuerza tamizada.
- 1 pizca de sal.
- los 120g de azúcar glas aromatizado.

Para la decoración: 

- 1 huevo batido.
- Azúcar humedecido con unas gotas de agua.
- Cerezas confitadas.
- Naranja confitada.
- Piñones.
- Nuez de macadamia
.


PREPARACIÓ

  • De la massa mare:
1. Desfer el llevat en la llet tèbia. Barrejar la resta d'ingredients i formar una bola.
2. Posar en un bol aigua tèbia i posar-hi la bola de massa mare. Quan floti, aproximadament uns 10 minuts, estarà llesta per utilitzar amb la massa principal.

  • De la massa principal:
1. Barrejar el llevat amb la llet tèbia.
2. Tamisar la farina en un bol.
3. Un cop tamisada, afegir els ous, el sucre i la mantega, un polsim de sal i l'aigua de taronger, la llet i la massa mare.
4. Barrejar tot de forma enèrgica, a mà o amb una amassadora.
5. Posar la barreja sobre la taula, prèviament untada amb oli i començar a amassar.
6. Quan tinguem una massa elàstica, donar-li forma de bola i deixar-la llevar de 2 a 3 hores.
7. Un cop la massa hagi duplicat el seu volum, dividir-la en dos (per fer dos tortells, i si en vols un de gros no caldrà dividir-la). Donar-li forma de bola i deixar reposar 5 minuts.
8. A continuació donarem forma de tortell. Introduirem els dits en el centre i anirem engrandint el forat. Un cop donada la forma, col·locar al damunt d'una safata de forn, on haurem col·locat paper de forn.
9. Deixar llevar fins que dobli el seu volum, unes 2 hores.
10. Passat el temps, pintar amb ou batut el tortell i decorar.
11. Preescalfar el forn a 200ºC a dalt i abaix.
12. Fornejar entre 15-18 minuts, els últims 10 minuts baixar la temperatura a 180ºC, si veiem que es torra massa, col·locar paper d'alumini al damunt.
13. Deixar reposar al damunt d'una reixeta i quan estigui fred, farcir o menjar directament.

En el meu cas el vaig farcir, la meitat de nata muntada, la meitat de crema.

PREPARACIÓN

De la masa madre:

1. Templar la leche y deshacer la levadura en ella. Mezclar con el resto de los ingredientes y formar una bola.
2. Poner un bol con agua templada y meter la bola de masa madre en él. Cuando flote, en aproximadamente 10 minutos, estará lista para utilizar con la masa principal.


De la masa principal:

1. Mezclar la levadura desmenuzada con la leche tibia para su fermentación.
2. Tamizar la harina en un bol.
3. Una vez tamizada, añadir los huevos, el azúcar y la mantequilla, una pizca de sal y el agua de azahar, y la masa madre y la leche.
4. Mezclar todo de una manera enérgica. Si tenéis una batidora con ganchos para amasar os vendrá muy bien; si no, a mano.
5. Poner la mezcla sobre la mesa de trabajo, en la que previamente hemos puesto un poco de aceite para evitar que se nos pegue. Amasar.
6. Cuando haya quedado la mezcla elástica, apiñarla en una bola y dejar que leve, de 3 a 4 horas.
7. Una vez que la masa ha duplicado su volumen, dividirla en dos, salvo que prefiráis hacer uno grande, y darles forma de bola. Dejar reposar las bolas cinco minutos.
8. A continuación darles la forma de roscón. Para ello, introducir los dedos en el centro e ir agrandando el agujero. Una vez dada la forma, colocar sobre una bandeja de horno en la que habremos puesto papel de hornear.
9. Dejar reposar hasta que doblen su volumen, unas dos horas.
10. Pintar con huevo batido y adornar.
11. Precalentar el horno a 200°, calor arriba y abajo.
12. Hornear entre 15 y 18 minutos, y bajar la temperatura a 180° los últimos 10 minutos de cocción, si vemos que se tuesta demasiado, poner un papel de aluminio por encima.
13. Dejar reposar sobre una rejilla, y cuando esté frío, rellenar al gusto o comer directamente.


En mi caso, lo rellené la mitad de nata, la mitad de crema pastelera.


CREMA PASTISSERA

Ingredients:

- 3 rovells d'ou.
- 375ml de llet.
- 90g de sucre.
- 30g de Maizena.
- 1 branca de canyella.

CREMA PASTELERA

Ingredientes:

- 3 yemas de huevo.
- 375ml de leche.
- 90g de azúcar.
- 30g de Maizena.
- 1 rama de canela.


Procediment:

Bullir 300g de llet amb el sucre i la branca de canyella. Barrejar la resta de la llet amb la maizena fins que estigui ben dissolt i incorporar-hi els ous, prèviament batuts. Retirem la branca de canyella i incorporem la llet amb la maizena i els ous a la llet de foc, i remenem continuament fins que espessi. La deixem refredar.


Espero que tingueu sort i no us toqui la fava!


Procedimiento:

Hervir 300g de leche con el azúcar y la rama de canela. Mezclar el resto de la leche con la maizena hasta que esté bien disuelto e incorporar los huevos, previamente batidos. Retiramos la rama de canela e incorporamos la leche con la maizena y los huevos a la leche de fuego, y removemos continuamente hasta que se espese. La dejamos enfriar.

Espero que tengáis suerte y no os toqué el haba!


Bon dia de Reis.

Feliz día de Reyes.


.mOntse.!

1 comentari:

Aquest blog creix gràcies als vostres comentaris, així que anima't i deixa el teu.
Este blog crece gracias a vuestros comentarios, así que anímate y deja el tuyo.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

ShareThis